середу, 6 квітня 2016 р.

Бібліотеки, задля відвідування яких хочеться залишатися дітьми

   Бібліотеки змінюються. Більшість із них вже давним-давно перестали просто бути місцем, де беруть і куди повертають книги. Дарма, що поки не усі це помітили. Сьогодні я хочу, щоб ви поглянули, як трансформувалися бібліотеки для дітей у світі, і які з'явилися нові. Про українські бібліотеки для дітей я розповім вам згодом. А наразі запрошую віртуально відвідати такі:
Для першовідкривачів знань

1
   У Лондоні відома художниця та дизайнер Лаура Форд була запрошена перепроектувати інтер'єр дитячої бібліотеки. Натхненна географічними картами, вона створила середовище, яке заохочує дітей досліджувати світ навколо. "Гірський" зелений шкіряний диван використовують для розповідання історій, ще є острів, на якому стоять комп'ютерні столи та червоні вігвами з природним освітленням, які використовують для читання. Ось такий собі бібліотечний комплекс. Як зазначає керівник, це - "творчо розроблене середовище для пізнавальної діяльності та розвитку дитячої фантазії".

3


На радість батькам і дітям

  
   Серед незвичайних бібліотек світу - дитяча секція публічної бібліотеки Еванстона, штат Іллінойс, США. Простір бібліотеки - це не тільки різноманітні зони для читання, а й майданчики для ігор та обговорення прочитаних книг.




Справжня еко-бібліотека


   Кілька років тому в Сінгапурі відкрилася перша у світі зелена бібліотека для дітей, що отримала назву «Мій будинок на дереві». Бібліотека побудована з використанням вторинного матеріалу: енергоефективне світлодіодне освітлення, полички і декорування зроблені з більш ніж 3 тис. перероблених пластикових пляшок.
   У зеленій бібліотеці зібрано близько 45 тис. книг, третина з яких - про тварин, рослин, природу, воду, погоду, навколишнє середовище, утилізацію відходів та зміну клімату. Основна мета створення зеленої інноваційної бібліотеки - плекати в дітей любов до природи.



Територія маленьких дослідників

Children and their parents having fun exploring Queens Library Children's Library Discovery Center on its opening day on Wednesday, July 6.

   Центральна бібліотека Нью Йорка залита сонячним світлом і яскравими фарбами. Вона була створена для того, щоб пробудити у дітей зацікавленість наукою, математикою, технікою і технологіями, забезпечити школярів при виконанні їхніх домашніх завдань та досліджень багатьма потрібними книгами. Також надзвичайно популярною серед користувачів є інтерактивна підлога-мапа Квінсі (частина міста) з її околицями і пам'ятками. 


Бібліотерапія у тропіках


  Тема тропічних лісів стала цікавою для публічної бібліотеки у місті Плейнфілд, Нью-Джерсі, США. Ось так вона виглядає після "реконструкції". Солом'яні халупки забезпечують тихі та затишні місця для читання. Простір також може вмістити до 80 дітей для перегляду фільмів на екрані, і це можна зробити навіть не переставляючи меблі.


Бібліотека-музей
 (але не така, про яку ви подумали)

image
Так виглядає дитячий простір у бібліотеці міста Брентвуда (США).


І для малюків, і для школярів

Boston Public Library children's room

Children's room manipulatives
Interactive learning children's room

   А це - "дитяча територія" у Бостонській публічній бібліотеці (США). Для школярів - сенсорні екрани-столи. І чудові розвивальні дошки для малюків - busy boards. Вони допомагають розвивати дрібну моторику, логіку, стимулюють розвиток нових тактильних відчуттів і розумовий процес. Тут так багато всіляких забав, що батьки разом з дітьми проводять у бібліотеці декілька годин поспіль і не помічають, як швидко минає час.



Іграшкотека

  
  А як вам бібліотека іграшок в Австралії? Краще було б сказати, іграшкотека, але творці її чомусь називають саме бібліотекою. Перша бібліотека іграшок відкрилася в Лос-Анджелесі в 1935 році. Естафету підхопили й інші американські міста, а потім і весь світ. Згідно з даними Міжнародної Асоціації бібліотек іграшок, toy libraries функціонують в США, Австралії, Малайзії, Японії, ПАР, Канаді, Бразилії та у Франції.
  Асортимент ігрових бібліотек досить великий: від 100 до 1000 іграшок. В бібліотеці близько 800 іграшок, включаючи гірки, тунелі, баскетбольні кільця, ходунки, пісочниці, вантажівки, костюми, пазли, книжки, будиночки для ляльок, посуд і багато-багато іншого.

Запрошую вас відвідати і нашу бібліотеку!

1 коментар:

  1. Можу порадити також дитячі журнали, наприклад Пізнайко. На відміну від книжок, в ньому містяться різні завдання на розвиток логіки у дитини, розмальовок та настільних ігор. Сама передплачую для доньки вже декілька років, добре те, що він є в різних вікових категоріях, що досить зручно. Раджу!

    ВідповістиВидалити