середу, 18 лютого 2015 р.

Смаколики з... книжки? : 5 "літературних" десертів

У вас поганий апетит? Ви, мабуть, давно не читали..

Яблука, запечені з медом


"- Здогадайся, хто найкращий у світі фахівець з печених яблук? - запитав Карлсон.
- Ти, Карлсон, - відповів Малий.
І вони їли печені яблука, і сиділи біля вогню, а сутінки все густішали..."
(Астрід Ліндгрен "Малий та Карлсон, що живе на даху")





Торт із крихтами шоколаду


  "І от після карколомного польоту Тоня плюхається пузом у сніг, мов шоколадна фігурка в кремовий торт. Довкола біло й холодно..."
Найсміливіша дівчинка Тоня, котрій навіть дали прізвисько "гроза Гліммердалу" - єдина дитина в маленькому норвезькому селі. Тоні десять років, у неї є снігокат і найкращий друг - старий Ґунвальд, який грає їй на скрипці, заготовляє найсмачніший у світі сік та пече торт із крихтами шоколаду.

(Марія Парр «Тоня Гліммердал»)


Абрикосове варення




   "Що може бути краще за полуничне варення? Хіба що абрикосове! Його можна додавати і до улюбленого морозива, і до ненависної вівсяної каші, а одна моя подруга Мар'яна навіть зізналась, що потайки від усіх їсть його ложкою прямісінько з банки." 
(В. Рутківський "Ганнуся")



Замок із печива



- А на десерт... - витримала паузу дівчинка. - Трам-пам - замок із печива!
- Цебто, торт, - поправив кухар.
- Замок! - наполягла Солька.
Справді казкове меню, - завважила мама Ната. - Урочисте!
         (Оксана Лущевська, Лана Світанкова "Солька і кухар Тара-пата")




"Чарівний" шоколад




  "Коли почуття переливаються через вінця, заходжу в парк, підходжу до невеликої водойми з купою усміхнених качок та інших безстрашних пернатих, вмощуюся на землі, виймаю з сумки термос із чаєм, сандвіч і плитку шоколаду, жмурюся від сонця, годую птахів, що встигли мене обступити й пильно вглядаються в мою торбину, п’ю чай і думаю: як добре, що ми наперед не знаємо, що з нами буде далі. А то своїм невірством ще би зіпсували зародження див."
(оповідання "Лондон", Надійка Гербіш)



Млинці




О.Генрі. Останнiй листок. Оповiдання (1983) [djvu, pdf] | Оцифровано Гуртом
  «Це ж золоті сузір'я, підрум'янені на амброзійному вогні Епікура. Я б віддав два роки життя за рецепт приготування цих млинців. Ось навіщо я їздив до міс Лірайт, - говорить Джексон Птиця, - але мені не вдалося дізнатися його. Це старовинний рецепт, він зберігається в родині вже 75 років. Він передається з покоління в покоління, і стороннім його не повідомляють ».
(з оповідання О'Генрі "Піміентські млинчики")

2 коментарі:

  1. Треба йти ласувати))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Приходьте, ми підберемо ще більше смачненьких книжок! (бо ви ж, мабуть, вже перепробували усі, що є вдома;)

      Видалити