середу, 15 жовтня 2014 р.

Літературна магія осіннього Львова. Йдемо на прогулянку?




   Літературне життя Львова просто немислиме без кав’ярень та богемних літературно-мистецьких угруповань і тусівок, цікавих творчих вечорів добре знаних українських літераторів, презентацій книжкових новинок у бібліотеках, книгарнях та кав’ярнях. Все це надає надзвичайно привабливого шарму сучасному літературному обличчю Львова.
   І навіть коли минає вересневе свято Форуму видавців - літературне життя Львова не стихає... 


Цікавий діалог між дітьми і письменницею, яка багато для них і про них написала
Ніна Бічуя
Роман Іваничук
Постійно кудись поспішаєте? Сповільніть крок або й зупиніться на хвильку. Бо з якою великою внутрішньою радістю та навіть ледь відчутним хвилюванням зустрічаємо на львівських вулицях письменників: воістину великого поета Ігоря Калинця та майстра історичної прози Романа Іваничука, «безсумнівну королеву жіночої прози 60-х років» (визначення Валерія Шевчука) Ніну Бічую та неперевершеного перекладача й чутливого прозаїка Андрія Содомору, глибокого літературознавця Миколу Ільницького та багатьох інших. Саме ці люди й витворюють справжнє обличчя літературного Львова. 

Оксана Думанська
Ігор Калинець
Божена Антоняк
Мар’яна Савка з медаллю
Мар'яна Савка
   Може, вам пощастить зустріти Оксану Думанську – завжди усміхнену, доброзичливу та чи не всіма люблену авторку книг для дорослих та дітей. Або таких ориґінальних і талановитих письменників як Галина Пагутяк і Юрій Винничук, Віктор Неборак і Ярослав Павлюк. З молодших стала відомою ціла плеяда поетів і перекладачів. Назву бодай декілька імен: Мар'яна Савка й Маріанна Кіяновська, Наталка Сняданко й Галина Крук, Божена Антоняк, з наймолодших письменників - кумира молоді, доброго й симпатичного прозаїка Любка ДерешаКожен з цих письменників вніс у прозу й поезію не тільки новий досвід, а й витворив нову міфологему міста, зробив ще потужнішою магію Львова.
   Щоправда, постійно присутні у нашому місті не тільки ті письменники, які живуть у ньому, але й ті, які давно залишили світ, добрі духи яких ширяють над львівськими вулицями і нагадують про себе то поетичними, то прозовими рядками. Тому літературна палітра міста була б неповна без Богдана-Ігоря Антонича, Ірини Вільде, Грицька Чубая, прозаїків Богдана Нижанківського та Зенона Тарнавського - співців львівської вулиці 30-х років ХХ ст., які в своїх творах відобразили живу стихію й захопливу музику львівських вулиць 30-40-х років, опоетизували улюблене місто.


   Якщо ж ви ніколи не зустрічали свого улюбленого письменника в центрі міста чи у парку, то вже напевне побачите його у нашій бібліотеці«Літературна кава по-львівськи» - так називається проект Львівської обласної бібліотеки для дітей.У рамках цього проекту ми запрошуємо в гості відомих львів’ян: поетів, письменників, видавців, акторів, музикантів... 
Кавуємо, спілкуємося, і вас запрошуємо! 
Стежте за повідомленнями про нові зустрічі.


*(при підготуванні матеріалу використано одну зі статей Василя Ґабора, 
львівського письменника, журналіста, видавця)

Немає коментарів:

Дописати коментар