середу, 20 серпня 2014 р.

Історія України в художній літературі : 7 улюблених історичних романів та повістей (до Дня Незалежності України)



Бібліо-Граф провів опитування - і ось вони - найзахопливіші твори про різні періоди нашої історії. 
Обирайте для читання!



 Роман "Отрута для княгині" відомої української письменниці Раїси Іванченко розповідає про тяжку добу X століття і проблеми, які тривожили тодішнє суспільство і які є актуальними для кожної епохи. Княгиня Ольга, князі Олег, Ігор, Святослав, візантійські імператори Костянтин Багрянородний, Роман Лакапін, болгарський цар Симеон та інші видатні постаті виринають з пітьми історії. Хто вона, княгиня Ольга? Якою ж має бути жінка — володарка держави? 


"Володимир" – роман відомого письменника-історика Семена Скляренка. Цей твір заснований на документальних матеріалах, які відтворюють історичну ситуацію та політичну атмосферу Київської Русі. Князю Володимиру історично випала дуже важлива роль – він повинен був зміцнити позиції Київської Русі на міжнародній арені. У романі відтворено процес становлення київського князівства, політичні зміни, що відбулися у державі після впровадження християнства. Володимир змальований у книзі також як мудрий політичний діяч, котрий інтереси своєї країни ставить вище за власні переживання і власне щастя. Саме так можна трактувати його шлюб з грецькою княжною Анною, союз з якою повинен був укріпити позицію Київської Русі у світі...


"Диво" — перший історичний роман Павла Загребельного про Київську Русь доби Ярослава Мудрого, за часів якого сталося об'єднання земель руських та було зведено Софійський собор у Києві. Храм не нагадував візантійських церков, звідки прийшло на Русь християнство, бо не було в ньому простоти й суворості. «Він був барвистий, як душа й уява народу, що створив його»,— пише автор. Але ще більшим дивом у романі постають самі люди.


  
Упродовж тривалого часу в українській художній літературі побутував стереотип щодо мусульман, зокрема кримських татар та ногайців. З поля зору випадала співдія козаків і татар, випадали також і криваві набіги козаків на татарські та турецькі міста. На такому тлі дуже яскраво вирізняється роман Зінаїди Тулуб “Людолови”. У ньому зображено епоху гетьмана Сагайдачного, походи запорожців у Крим та їхні бої з москалями та турками. У романі виведені історично ймовірні персонажі, відтворено правдивий перебіг подій під час нальоту козаків на Крим, показано й аналогічний набіг ногайців на Україну. Книга сприяє глибшому розумінню історичної правди.




"Мотря" - перша з історичних повістей Богдана Лепкого, що складають трилогію "Мазепа". Насправді ж — повістей п'ять. І хоч вони послідовно відтворюють хронологію подій, кожна з них має самостійне значення, тому й публікувалася автором окремо. Головний герой усіх п'яти повістей — український гетьман Іван Мазепа, остаточною метою політики якого було утвердження державності України.
У цій книзі оповідається про кохання юної красуні Мотрі — дочки генерального судді Кочубея, пізніше страченого Мазепою, — і старіючого гетьмана. Дія відбувається на тлі важливих історичних подій.


У романі "Гетьманський скарб" Юрія Мушкетика ви разом з автором шукатимете легендарний скарб наказного гетьмана Полуботка. Події роману показані очима молодого козака Івана Сулими, закоханого в Улясю — дочку гетьмана Івана Скоропадського.



Іван Багряний зазнав ста­лінських репресій і прой­шов всі кола пекла, як потім і герої його роману. "Сад Гетсиманський" — один з перших творів світової літератури, що викриває злочинну суть сталінського режиму. Події відбуваються в Україні. Всі імена та прізвища в`язнів і співробітників НКВС у цій книзі правдиві...

 

Немає коментарів:

Дописати коментар