вівторок, 26 серпня 2014 р.

Величні міста величних письменників

Ніде, ні в якому місті світу, 
зірки не світять так яскраво, 
як у місті дитинства...


Київ

Ліна Костенко народилась у сім'ї вчителів у містечку Ржищеві, що розташоване за 80 кілометрів від Києва униз по Дніпру. Над містом височить Іван-Гора – ще за часів Київської Русі там було місто-фортеця Іван-Город, яке зруйнували монголо-татари. Про минувшину маленькій Ліні багато розповідав батько. 1936 року родина переїхала із Ржищева до Києва, де майбутня поетеса закінчила середню школу та почала навчатися в Київському педагогічному інституті.



Я виросла у Київській Венеції.
Цвіли у нас під вікнами акації.
А повінь прибувала по інерції
і заливала всі комунікації.
О, як було нам весело, як весело!
Жили ми на горищах і терасах.
Усе махало крилами і веслами,
і кози скубли сіно на баркасах.
І на човнах, залитими кварталами,
коли ми поверталися зі школи,
дзвеніли сміхом, сонцем і гітарами
балкончиків причалені гондоли.
І слухав місяць золотистим вухом
страшні легенди про князів і ханів.
І пропливав старий рибалка Трухан.
Труханів острів... острів Тугорханів...
                                         (Ліна Костенко)

Харків

Гнат Хоткевич народився у Харкові. Навчався кмітливий хлопець у Харківському реальному училищі, яке блискуче закінчив, і потому вступив до технологічного інституту. Ще в училищі Гнат почав захоплюватись історією та фольклором, всерйоз узявся за українську літературу, до вивчення бандури додав заняття з гри на скрипці. Як не дивно,але він, «східняк», прославляв у своїх творах Гуцульщину; заснував декілька унікальних театральних труп, акторами в яких були залізничники та неписьменні селяни; професійно грав на бандурі та навіть випустив підручник з мистецтва гри на цьому інструменті.





Одеса


Одеса - рідне місто Юрія Липи, відомого письменника та громадського діяча. Батьком Юрія був видатний український письменник, лікар і борець за самостійність України Іван Липа — комісар Одеси від Центральної Ради, автор проекту першої Конституції України (1918). Початкову освіту майбутній письменник здобув у гімназії № 4 м. Одеси. Тут же вступив до Новоросійського університету. У 1917 р. молодий юнак робить свої перші кроки на літературній ниві — він є редактором часопису «Вісник Одеси», пише свої перші брошури: «Королівство Київське за проектом Бісмарка»,  «Гетьман Іван Мазепа». Після вступу у місто союзних німецько-австрійських та українських частин Юрій Липа стає заступником командира одеської «Січі» Т. Яніва. В той час він редагує українську щоденну газету, видає останню, написану в Одесі, книжку «Табори полонених українців».



Донецьк

Василь Стус народився у селянській родині. Але 1939 року батьки  переселилися в місто Сталіно (нині Донецьк), аби уникнути примусової колективізації. Ще через рік батьки забрали туди своїх дітей. Василь навчався у Донецькій міській середній школі № 265 і закінчив її зі срібною медаллю. Після школи вступив на історико-літературний факультет педагогічного інституту міста Сталіно. У студентські роки Стус постійно та наполегливо працював у бібліотеці, був членом літературного об'єднання "Обрій".1959 року у "Літературній Україні"опублікував свої перші вірші. Працював учителем української мови та літератури у середній школі № 23 м. Горлівки. Згодом був підземним плитовим на шахті "Октябрьська" в Донецьку. З березня по жовтень 1963 року працював літературним редактором газети «Социалистический Донбасс». Зокрема, працював в україномовній частині редакції цієї газети (українською було підготовлено і вийшло декілька чисел цієї газети).




Вінниця

Михайло Коцюбинський народився  у Вінниці. Його батько працював дрібним службовцем,  часто міняв роботу. Мати, Гликерія Максимівна Абаз, дуже любила сина, вкладала в нього всю душу. Мабуть, не від добра Коцюбинські залишили Вінницю, і переїхали жити у село, згодом - у містечко Бар Вінницької області. Рідна садиба Коцюбинських у Вінниці нині є музеєм.

Немає коментарів:

Дописати коментар