вівторок, 21 лютого 2017 р.

Солов'їна, барвінкова, українська рідна мова




Сьогодні 21 лютого - Міжнародний день рідної мови. Для кожної людини її рідна мова є найбільшим та найціннішим скарбом. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може пишатися наш народ. Українська мова є однією з найпоширеніших мов у Східній Європі, нею розмовляють жителі Канади, Польщі, Росії, Австралії, США та багатьох інших країн світу. Я зібрав для Вас декілька цікавих фактів про нашу мову:
  • українська мова входить до трійки найкрасивіших мов у світі;                 
  • дослідники вважають українську мову однією з найстаріших мов Європи;
  • найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера “п”. Також на цю літеру починається найбільша кількість слів. Тоді ж як найрідше вживаною літерою українського алфавіту є “ф”. В українській мові слова, які починаються з цієї літери, в більшості випадків запозичені з інших мов;
  • українська мова надзвичайно різноманітна та виразна. Наприклад, слово горизонт має аж 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид. Найбільшу кількість синонімів має слово «бити». Згідно з «Коротким словником синонімів української мови» їх нараховується 45;
  • українська мова багата на зменшувальні форми. Зменшувальну форму має навіть слово "вороги" - "вороженьки";
  • українська мова займає 26-е місце за поширеністю у світі;
  • сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.



    Пропоную Вам декілька видань для вивчення та вдосконалення української мови.
    Авраменко, Олександр. 100 експрес-уроків української / О. Авраменко ; іл. Н. Гайди. - Київ : Книголав, 2016. - 191 с. : іл.



    Щоб без проблем освоїти тонкощі спілкування українською мовою, радимо прочитати книгу «100 експрес-уроків української». У кишеньковому самовчителі стисло і просто пояснюються складні моменти слововживання і побудови фраз. «Холостяк» або «парубок», «вибирати» або «обирати», «Паска», «Пасха» або «Великдень», «по четвергам» або «по четвергах» — книжка дає відповіді на численні запитання та виправляє типові помилки. Спочатку це були відеозаняття, які виходили щотижня на каналі «1+1» і набули такої популярності, що виникла необхідність у друкованій версії. Так з’явився самовчитель.

    Лемко, Ілько. Цікавинки укрмови / І. Лемко ; обкл. і карикатури О. Коваленко. - Львів : Апріорі, 2016. - 179 с. : іл.



    У книзі зібрано найцікавіше про мову, окрім цього тут вміщено найкоротший посібник із вивчення української мови для журналістів і усіх, хто хоче її знати.

    Береза, Тарас. Слова, що нас збагачують : словник вишуканої української мови / Т. Береза ; дизайн обкл. В. Максимович. - Львів : Апріорі, 2016. - 382 с.


    «Слова, що нас збагачують» – словник вишуканої української мови, покликаний відновити призабуті, а частково несправедливо «викоренені» з народної свідомості слова у нашій мові. Автор звертається до творчості майстрів художнього пера та літературного перекладу, щоб читач наситився різнобарв’ям словотвору рідної мови, її синонімічною розлогістю та величчю. Подані словникові одиниці, безумовно, збагатять словниковий запас кожного користувача та заохотять говорити рідною мовою якнайвишуканіше.

    Всі ці книги Ви можете знайти у нашій бібліотеці.




    Немає коментарів:

    Дописати коментар