вівторок, 25 серпня 2015 р.

Де козак, там і слава!


   Усі ми знаємо імена Северина Наливайка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи. А ким були найперші козаки? Звідкіля вони взялися? Це відомо тим, хто вже встиг прочитати усі чотири гостросюжетні історичні романи Володимира Рутківського "Джури" (К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА):

Клацніть на зображення, щоб його сховати

Клацніть на зображення, щоб його сховати

Зображення


Про Козацьку добу є багато цікавих книжок - переказів, повістей і навіть коміксів:

Олександр Виженко "Історія запорозьких козаків для веселих дітлахів"
(Львів : Світ, 2008. - 110 с. : іл.) 


  У цій книзі для дітей, написаній на основі українських народних пісень, дум, казок, легенд, бувальщин та небилиць, а також етнографічних записів відомих дослідників цікаво розповідається про життя і побут українського запорозького козацтва.

Зірка Мензатюк "Таємниця козацької шаблі" 
(Львів: Видавництво Старого Лева. 2012. - 160 с. : іл.)

   Як щодо того, щоб помандрувати замками України? Сімейство Руснаків на пошарпаному автомобілі Машка мандрує замками України у пошуках старовинної реліквії - козацької шаблі.Їм щастить побачити сім історичних пам'яток України: Тараканівський форт під Дубно, замок у Дубні, замок-палац у Підгірці, Олеський замок, фортеця у Кам'янці-Подільському, Хотинська фортеця та Козацькі Могили у Берестечку.


Вадим Карпенко "Про козака-малюка" 
(К. : Видавець Вадим Карпенко, 2013. - 28 с. : іл. - (Книжка-комікс)

   Розповідь про один звичайний день звичайного хорошого і чемного хлопчика Іванка, який живе на Січі поміж козаків, і якого всі козаки люблять, бо він працює, навчається і дотримується розпорядку дня навіть краще за дорослих.

"Козак Голота"
(К. : Веселка, 1990. - 12с. : іл.)
  В усній творчості українського народу дорогоцінними перлинами є народні думи. В них знайшли відображення величні події нашої історії, характер українського народу, його волелюбність та мужність. Одна з таких перлин - "Дума про козака Голоту".

Марія Пригара "Михайлик - джура козацький"
(К.: Веселка, 2004.- 146 с.: іл. (Серія "Козаченьки")

   Повість про хлопчика, врятованого чумаками і усиновленого козаком - бандуристом Мехтодом. Читаючи твір, ти разом з Михайликом побуваєш на Січі, попадеш до школи, де навчались діти козаків,побачиш звільнення заложників, битву під Хотином, дізнаєшся про непрості стосунки двох атаманів - Петра Сагайдачного та Яцька Бородавки, які очолювали козацьке війско в боях проти польських та турецьких загарбників. 


Мацко І., Мельничук Б. "Козацький скарб"
(Сучасна літературна казка.- Тернопіль : Джура, 2011.- 40 с.: іл.)

   Сюжет твору захопить підлітків своєю легкістю і водночас патріотичністю, любов’ю до рідної землі та її історії. Адже дія починається зі звичайної квартири, коли до хлопчика уві сні приходять козаки і просять допомогти знайти скарб - козацьку кобзу, яку викрали їх вороги.

Микола Вінграновський "Козак Петро Мамарига"
(К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2011. - 14, 16 с.)


   Козак Петро Мамарига летів на своєму коні, а татари обсідали Петра з усіх чотирьох сторін. Та кінь козака Петра Мамариги був не з тих коней, що підставляють свою голову...


"Козацька абетка: коротка історія українського  козацтва для дітей і дорослих" 
(К.: Веселка. 2013. - 80 с.: іл.)
 Найвизначніші події і найвидатніші герої козацької доби представлені в цій книзі у коротких розповідях, розміщених за алфавітом, та мистецьких творах. Це ті ази нашої історії, які повинен знати кожен українець – і маленький, і дорослий.


Серія "Усе про козаків"
(К. : Казка, 2007. - 64 с. : іл.)
   Усім відомо, що запорізькі козаки — сміливі, завжди готові прийти на допомогу, а вже про їхній гумор, кмітливість та винахідливість говорити не доводиться:





"Козацька вечірка"!
   27 серпня о 18.30 запрошуємо дорослих та дітей у захопливу фото- та відеомандрівку місцями козацької слави.
   Гість Львівської обласної бібліотеки для дітей -  Андрій Гринчук разом зі своїми колегами здійснив автомобільну подорож місцями козацької слави по Україні. Вони відвідали не тільки найвідоміші місця й музеї, а й розпитували місцеве населення і віднайшли маловідомі пам'ятники і кургани...



Немає коментарів:

Дописати коментар