середу, 22 квітня 2015 р.

Звідки у Львові леви?

   Колись дуже давно в дикому лісі жив-був цар звірів - грізний Лев. Він сміливо захищав свої володіння від нападів ворогів і дбайливо опікувався тваринами, які там мешкали. А коли збудували місто, то не тільки тваринами, а й людьми - одного разу навіть захистив принцесу Констанцію, дружину князя Лева Даниловича, від Чорного Лицаря. Але в поєдинку був поранений стрілою. Раптом прилетіла біла голубка, висмикнула зі спини Лева ту отруйну стрілу і зникла так само раптово, як і з'явилася. Лев повільно став перетворюватися на кам'яну статую. 
Він лише встиг прошепотіти: 
- Щасливий я, що зміг віддячити людям за їхнє добре ставлення до мене, звіра. 
Я буду завжди тут стояти й пильнувати ваше місто. На багато віків вбережу цю красу!
(Алла Сіренко "Два Леви")


Сіренко, Алла. Два леви : авторська легенда / А. Сіренко ; іл. І. Кульчицької. - Львів : Сплайн, 2008. - 19 с. : іл.
   Якщо ви колись бували в місті Лева, яке тепер називається містом Львів, то, напевно, помітили різні стародавні зображення Лева: малюнки, скульптури. То князь Лев Данилович і його нащадки так вшанували пам'ять свого друга-звіра. Можливо, комусь із вас колись пощастить знайти серед численних скульптур і справжнього закам'янілого Лева.



Савка, Мар’яна. Казка про Старого Лева: вірші. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2011. – 40 с.
  Один старий Лев оселяється у славному Львові, у чудовій мансарді з вікнами на площу Ринок. Одного разу під час дощу стеля його помешкання починає текти – без ремонту не обійтися, і Старий Лев просить допомоги у своїх найближчих друзів – Крокодила, Слона та Жирафи. Щойно друзі прибувають до Львова, з ними стаються дивовижні історії... Ця віршована казка – справжня візитка міста Львова, де ледь не щодень стаються дива.



Таємниці міста Лева : книга для читання / уклад. О. Волосевич, О. Даниленко. – Львів : Аверс, 2004. – 356 с.
   «Таємниці міста Лева» - одне з найкращих видань про історію славного міста Львова для дітей молодшого та середнього шкільного віку. Науково-популярні нариси розповідають про факти, події, історичні постаті, а казки, вірші, легенди, оповідання передають дух історичних епох, які пережив за свою довголітню історію Львів. Серед авторів можна знайти Ігоря Калинця і Ростислава Братуня, Василя Симоненка та Богдана-Ігора Антонича, Євгена Маланюка, Оксану Іваненко та багатьох інших.




Гайда, Юрій. Леви Львова : архітектурно-культурологічне дослідження / Ю. Гайда. - Львів : Апріорі, 2011. - 383 с. : фотоілюстр.
   Упродовж трьох років з допомогою ентузіастів автори книги відшукали більше 4-х тисяч левів на будівлях і пам'ятниках міста. "Ми спробували зафіксувати усіх левів Львова й зібрати інформацію про історію та стан будинків, де є їхні зображення", - розповідає автор проекту Юрій Гайда. - Гадаю, нам вдалося знайти 90% усіх левів, що прикрашають львівські екстер'єри."


Стельмах, Богдан Михайлович. Львів'яненя і Левеня : вірші для дітей / Б. М. Стельмах ; світлини І. Садового. - Л. : Сполом, 2008. - 34 с. : ілюстр. 

   Цю книжку складають веселі вірші про давнє українське місто Львів, його вулиці, парки, пам'ятники, церкви, про людей - дорослих і не зовсім, про звірят і птахів, що сусідують з ними. Усе це маленькі читачі побачать і прочитають очима львів'яненяти та його вірного левенятка, що їх придумав для нас Богдан Стельмах.



Дивіться також:
- проект «Леотека»
- фотогалерея "Лео-кадр" Львівської обласної біліотеки для дітей - тут леви з різних куточків світу



Немає коментарів:

Дописати коментар