середу, 21 січня 2015 р.

Як побувати у казці: музеї літературних героїв


Любите читати? А подорожувати? Хто ж не любить! Не треба й розповідати, як літературні персонажі та краєвиди зі сторінок улюбленої книжки оживають у нашій свідомості... Знаєте,  іноді вони стають настільки реальними, що дивним чином у різних містах світу з'являються їхні музеї. Музеї літературних героїв, навіть тих, які ніколи не існували в справжньому житті, існують насправді, та ще й приймають безліч гостей. Не вірите? Тоді відвідайте їх!

Музей барона Мюнхгаузена

Музей барона Мюнхгаузена, найправдивішого оповідача на світі, відкрився зовсім недавно - в 2005 році у садибі Дунтес в Латвії. Власники садиби запевняють, що саме тут минули найкращі роки барона та його дружини - тут він витягнув сам себе з болота, посадив вишневе дерево поміж оленячих рогів і  звідси полетів на Місяць на гарматному ядрі. Ієронім Карл Фрідріх фон Мюнхгаузен знайшов тут свою обраницю, дочку господаря садиби, і сімейний затишок. У садибі барона відтворена атмосфера XVIII століття, будинок фарбований мисливськими трофеями, а гостей привітно зустрічає сам барон Мюнхгаузен, щоправда у вигляді воскової фігури. Але хто знає, може, вона оживає ночами?



Музей Шерлока Холмса

Бейкер стріт 221Б, Лондон - цю адресу знають всі, хто читав історію пригод Шерлока Холмса від Артура Конан Дойла або дивився численні екранізації цього твору. Музей Шерлока Холмса - перша в світі меморіальна квартира літературного персонажа, що відкрила свої двері  27 березня 1990 на Бейкер-стріт. До старої доброї Англії ви потрапите, як тільки підійдете до дверей квартири Шерлока Холмса - вас зустріне справжній полісмен і дівчина у вікторіанській сукні, які подадуть вам квиток і проводять в музей. Музей-квартира пронизана духом вікторіанської епохи і наповнена експонатами того часу. Перший поверх - це невеликий передпокій і одночасно сувенірна крамниця, на другому розташовані знаменита вітальня і кімната знаменитого Шерлока Холмса, а на третьому знаходяться апартаменти доктора Ватсона і місіс Хадсон.Тут ви також зможете пообідати у "Місіс Хадсон", в невеликому ресторанчику імені господині.




Пеппі Довгапанчоха у музеї казок Астрід Ліндгрен

На острові Юргорден  (Стокгольм, Швеція) в одному музеї поселили всіх героїв творів Астрід Ліндгрен. Чарівний потяг щодня підвозить дорослих і дітей до станції Вілла «Курка», де жила Пеппі Довгапанчоха, до будиночка, на даху якого мешкає Карлсон та до інших казкових помешкань. Музей абсолютно інтерактивний: у ньому можна все чіпати, скрізь бігати і гратися. На території музею також працює книжковий магазин із  широким вибором літератури для дітей, дитячої музики, фільмів, настільних ігор, одягу, іграшок, листівок і плакатів із зображенням сюжетів з улюблених книг.
Музей Астрид Линдгрен

Долина Мумі-тролів 

Мумі-Світ - безперечно, одна з найпривабливіших сімейних пам'яток у м. Турку в Фінляндії. Цей тематичний парк розваг заснований на сюжетах популярних дитячих книг Туве Янссон, і розташований на надзвичайно красивому острові Кайло, сполученим з основною землею помостом. Тут також знаходиться невеликий пляж і майданчик для міні-гольфу. Фантастичні мешканці парку - чарівні і гостинні, і все в країні мумі-тролів підпорядковане їх стилю та способу життя. Тут багато веселощів і сміху, Мумі-світ - це жива казка, в яку Ви легко можете потрапити.

Музей Д'Артаньяна

У Франції в селі Люпіак поблизу кордону з Іспанією знаходиться музей одного зі знаменитої четвірки королівських мушкетерів Олександра Дюма - Музей Д'Артаньяна. Він не тільки літературний герой, але й реальна людина. Саме в цих місцях приблизно 400 років тому народився Шарль Ожьє де Бац де Кастельмор, граф д'Артаньян, який через 200 років після свого народження став героєм роману Олександра Дюма - батька. В експозиції музею - речі епохи короля Людовика XIV, колекція книг  і воскові фігури самого д'Артаньяна та інших персонажів.



Музей Маленького Принца
Як не дивно, музей маленького героя з великою душею, створеного Антуаном де Сент-Екзюпері, знаходиться зовсім не в Парижі чи Провансі, звідки родом сам письменник, а в ... Японії.
Будинок Маленького Принца у невеликому парку розташований в селищі Хаконе. Шматочок Франції зі справжніми французькими будиночками і кафе з довоєнних часів запрошує шанувальників творчості Сент-Екзюпері познайомитися з його героєм.



Музей Мері Поппінс
В Австралії є будинок-музей автора історії про Мері Поппінс - Памели Треверс. Будинок-музей знаходиться в Маріборі, Квінсленд. Саме тут народилася авторка повісті про няню-чарівницю. Сьогодні біля будинку можна побачити пам'ятник письменниці. Маєток знаходиться практично в декількох кроках від історичного прибережного парку, чималу схожість з яким має парк, описаний в історії про Мері Поппінс. Проте відвідини будинку-музею та історичного парку - не єдине, що пропонують туристам на батьківщині автора знаменитої історії - також можна вирушити на екскурсію місцями, які мають схожість з їх аналогами, описаними в книзі. Опинившись у містечку під час літніх шкільних канікул (червень-липень), також можна відвідати Фестиваль Мері Поппінс, в рамках якого влаштовують забіги за участю місцевих нянь, запускають паровози, а також проводять конкурси повітряних зміїв і малюнків на асфальті.
MP18

4 коментарі:

  1. Бібліографи - молодці! Пропоную Вам з цим постом (і не тільки з цим) виходити в люди, тобто в школи! Дуже цікаві матеріали.

    ВідповістиВидалити
  2. Сподобався матеріал про музей Мері Поппінс (я про нього навіть не здогадувалась, хоча це один з моїх найулюбленіших героїв)!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, сам музей присвячений письменниці, Памелі Треверс, але, як бачимо, є багато експозицій, і навіть фестиваль Мері Поппінс:)

      Видалити
  3. Який чудовий матеріал для підсумкового чи першого уроків літератури!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ВідповістиВидалити